Arbustul de aronia, contine de 15 ori mai multi oxidanti decat afinele

Arbustul de aronia, a fost adus din America in Europa, este foarte rezistent la frig, fiind cultivat chiar si in Siberia. Fructele au ajuns foarte populare in Germania, Polonia sau Bulgaria. Cercetarile stiintifice au relevat efecte benefice in tratarea diabetului, a bolilor cardiovasculare si a cancerului. De asemenea, fructele arbustului au efect antiviral, fiind folosite in tratarea anumitor alergii si fiind indicate contra radiatiilor (pentru cei care folosesc mobilul, stau in fata calculatoarelor si televizoarelor). In plus, contine vitamina P ce are rolul de a fixa vitaminei C in organism. De aceea, fructele au fost introduse in dieta cosmonautilor rusi inca din 1959. Un studiu realizat de Societatea Americana pentru Nutritie a aratat ca extrasul din aronia este un antioxidant puternic care ajuta la reglarea greutatii si a nivelului glicemiei din sange. Arbustul face fructe o data pe an, iar acestea se coc in luna august. Un arbust matur poate produce intre 10 si 17 kilograme de fructe pe tufa. Acestea au gust amar si astringent. Sucul este indicat sa fie consumat cu jumatate de ora inainte de masa. Astfel, sunt recomandate cantitati de 50 de mililitri, de trei ori pe zi, timp de cel mult o luna.Pretul 1 kg de aronia este de minim 1,4 euro iar dintr-un ha se pot obtine 10 tone de fructe. Cu cat plantatia este mai mare cu atat costurile de plantare vor fii mai mici dupa ce plantele vor incepe sa rodeasca.
aronia_resize
Trebuie avut in vedere urmatoarele aspecte: terenul trebuie arat, discuit si erbicidat; locul sa fie luminos si cu umiditate buna; nu este pretentios la sol, se poate planta pe orice sol; pentru recolatarea manuala este nevoie ca aronia sa fie plantate la o distanta de 2 metri pe 2 metri pe rand si intre randuri; pentru recoltare mecanizata, este necesar ca acestea sa fie plantate la o distanta de 2 metri pe rand si 4 metri intre randuri; este nevoie de 150 kg de fosfor si 150 kg de potasiui si 150 kg de azot pe an pe hectarul plantat cu aronia; este recomandat ca din 4 in 4 ani, plantele sa fie taiete pentru a nu se dezvolta mai bine; plantele incep sa rodeasca din anul 1, iar din anul 4 ajung la capacitate maxima de productie; timp de 20 ani, aronia vor rodi fara probleme; etc.
aronia2_resize
Unul dintre soiurile productive de aronia introdus in Romania este NERO. Soiul Nero este un soi pentru fructe, ce poate fi plantat in gradina si creste pana la cel mult 60 de centimetri. Un astfel de arbust poate fi comandat, pe situl amorebio.ro si costa 20 de lei, cu TVA inclus. (stiri.rol.ro)

Tagged with:
 

Recent Entries

  • Semne de carte

  • Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

    Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    Free Web Hosting