Mar

Înființarea și îngrijirea unei plantații de măr

 

La ora actuală nu se mai vorbește de înființarea unei plantații de măr cu material nealtoit datorită avantajelor prezentate de altoire. Există o gamă foarte largă de portaltoi al mărului care pot fi vegetativi sau generativi.
Există 3 sisteme de cultură a mărului:

  • sistemul superintensiv (peste 1250 pomi/ha),
  • sistemul intensiv (500-1250 pomi/ha),
  • sistemul extensiv (300-400 pomi/ha).

Pentru plantaţiile superintensive se pretează soiurile de vigoare slabă-tip spur (Golden spur, Wagener premiat, Starkrimson) tipul columnar (Wijcik, Wolz, Bolero etc.) şi cele submijlocii şi mijlocii, altoite pe portaltoi de vigoare foarte slabă. Pomii se conduc sub formă de fus subţire, cordon vertical, tufă ameliorată, solen etc. Distanţe de plantare: 3-4 m între rânduri şi 1-1,5 m între plante pe rând. Se plantează pe terenuri fertile, plane.
Pentru plantaţiile intensive se pot folosi majoritatea soiurilor aflate în cultură în special cele din tipurile de fructificare II, III şi chiar IV altoite pe portaltoi de vigoare mijlocie. Pomii se conduc sub forme aplatizate, piramidale cu volum redus sau alte forme mai noi: tatura, tesa, etc. Plantaţiile se pot amplasa pe terenuri cu panta mică (<15%). Distanţele de plantare: 4 x 3m sau 4 x 2m.
Pentru plantaţiile extensive distanţele de plantare sunt de minim 5 x 4m.
Înainte de plantarea pomilor, pe teren se efectuează:

  • desfundatul sau scarificatul,
  • fertilizarea de bază cu 40-60 t gunoi de grajd + îngrăşăminte chimice pe bază de fosofr şi potasiu,
  • dezinfecţia terenului şi organizarea interioară.

Urmează săpatul gropilor şi plantarea propriu-zisă.
Plantarea pomilor se poate face toamna sau primăvara, fiind recomandată plantarea din toamnă deoarece în timpul iernii, rădăcinile cresc și în acest fel vom avea un procent mai bun de prindere a pomilor. Primăvara se va planta numai pe terenurile reci şi grele sau în zonele în care în urma îngheţului survine toamna, foarte repede.
Deoarece majoritatea soiurilor de măr sunt autosterile în aceeași parcelă se plantează 2-4 soiuri autofertile alternând câte 6-8 rânduri din soiul de bază cu un rând din soiul polenizator (tab. 1)
Alegerea formei de coroană se face funcţie de particularităţile soiurilor folosite la plantare (vigoare, capacitate de ramificare), a portaltoiului (vigoare, înrădăcinare), a pretenţiilor faţă de lumină şi a fertilităţii soiului.
În toată perioada de formare a coroanelor, trebuie să predomine operaţiile de modificare şi dirijare a poziţiilor ramurilor de schelet şi semischelet, tăierile reducându-se la minimum. Indiferent de forma de coroană aleasă operaţiile în verde trebuie să predomine faţă de cele efectuate în perioada de repaus.

Tabelul 1
Polenizatorii principalelor soiuri de măr
(după N. Branişte)

Soiul de polenizat

Principalele soiuri polenizatoare

Ancuţa, Ardelean, Aromat de vară Jonathan, Golden delicious, Starkrimson
Delicios de Voineşti Jonathan, Idared, Starkrimson
Delia Jonathan, Golden delicious
Florina Jonathan, Idared, Prima, Pionier
Fălticeni Starkrimson, Golden spur
Frumos de Voineşti Jonathan, Idared, Prima
Generos Prima, Pionier, Romus 3, Jonathan
Golden delicious Florina, Granny Smith, Idared, Jonathan
Gloria Jonathan, Idared, Golden delicious
Granny Smith Florina, Golden delicious, Idared
Idared Golden delicious, Granny Smith, James Griéve, Jonathan
Jonathan Golden delicious, Idared, Wagener
James Griéve Idared, Frumos de Voineşti
Mutsu Red delicious, Granny Smith, Prima
Pionier Idared, Florina, Generos, Romus 3
Romus 1, 2, 3 Prima, Pionier, Jonathan, Stark Earliest
Starkrimson Florina, Golden delicious, Granny Smith, Idared, Jonathan
Wagener premiat Starkrimson, Jonathan, Golden delicious

Tăierile de fructificare
Această operațiune este una foarte delicată și necesită o foarte bună cunoaștere a particularităților fiecărui soi și se face diferenţiat în funcţie de particularităţile soiului, vârsta şi starea fiziologică a pomilor, încărcătura pomilor cu muguri de rod etc. Este obligatoriu de a se efectua anual.
Prin această operașiune se urmărește:

  • menţinerea coroanelor în volumul proiectat,
  • rărirea coroanelor pentru a favoriza o iluminare corespunzătoare în toată coroana,
  • normarea încărcăturii de rod,
  • eliminarea ramurilor rupte, bolnave, lacome, concurente etc.

La începutul perioadei de rodire, se fac tăieri cât mai puține pentru a evita o ramificare prea bogată ce duce la o îndesire a coroanei. Se taie doar ramurile de prisos. Creşterile anuale vor fi dirijate prin înclinări şi arcuiri în vederea garnisiri lor cu muguri de rod.

În perioada de maximă producţie, creşterile vegetative devin din ce în ce mai slabe şi încărcătura de rod este mare, din acest motiv tăierile vor fi mai abundente pentru a stimula ramificarea și regarnisirea ramurilor stabilind un echilibru între creștere vegetativă și rodire.
Tăierea de fructificare va fi diferenţiată în funcţie de încărcătura pomilor cu mugurii de rod. Când aceştia sunt în exces, semischeletul se scurtează mai intens, volumul coroanei poate fi redus mult. Dacă în anii fără fructe pomii se taie intens, ei vor forma lăstari viguroşi, care diferenţiază puţin mugurii de rod. Pentru obţinerea unor producţii mari şi de calitate se consideră că pomii aflaţi în plină producţie trebuie să formeze lăstari cu lungimea de 30-40cm, la fiecare fruct să revină 30-50 frunze, iar ramurile de semischelet să fie tinere (în vârstă de 2-4 ani).
Prof. Univ. Dr. Gică Grădinariu în cartea de Pomologie ținea seama de următoarele aspecte la tăierile de fructificare la soiurile standard:
- se apreciază starea fiziologică a pomilor (lungimea creşterilor, încărcătura de rod, starea fitosanitară);
- ramurile de semischelet se tratează diferenţiat la nivelul coroanei. Din partea superioară a coroanei se elimină ramurile de semischelet viguroase cu unghiuri de ramificare mai mici de 30o, care favorizează creşterea, fiind reţinute numai ramurile de vigoare mică şi mijlocie. În partea bazală a coroanei se elimină ramurile de semischelet de vigoare mică şi se păstrează cele cu vigoare mare, oblice cu unghiuri de 30-40o. Ramurile de semischelet rămase în coroană vor fi scurtate corespunzător;
- creşterile anuale de prelungire, viguroase (50-60 cm) se reduc cu 1/3 din lungime, iar în cazul când pomii sunt supraîncărcaţi cu rod şi creşterile anuale de prelungire sunt slabe (20-25 cm), acestea se scurtează cu 2/3 din lungime. Ramurile anuale de prisos se suprimă la inel;
- ramurile de rod de pe semischelet se tratează diferenţiat în funcţie de tipul acestora şi anume: în anii cu încărcătura excesivă de muguri de rod nuieluşele şi smicele se răresc la 10-15 cm; mlădiţele cu puţini muguri de rod se răresc, iar cele cu mai mulţi muguri de rod se scurtează la 2-3 cm. Vetrele de rod se simplifică, eliminând porţiunile cu coturi şi păstrând 1-2 ramuri de rod;
- se suprimă ramurile concurente, cele cu poziţie epitonă, hipotonă şi o parte din cele laterale. Ramurile laterale care se reţin în vederea transformării lor în ramuri de semischelet trebuie să fie distanţate la 30-50 cm;
- ramurile “lacome”, care apar în perioada de maximă rodire, ca urmare a unor tăieri greşite sau datorate formării arcadelor de rodire (arcuirea ramurilor de semischelet) sunt tratate în funcţie de poziţia lor; cele care au o poziţie exterioară şi dispun de spaţiu suficient se scurtează pentru ramificare, restul se suprimă de la inel.

Lucrări de întreţinere a solului
Sistemul de întreţinere a solului influenţează regimul hidric din sol, porozitatea stratului superior al solului, dezvoltarea microorganismelor din sol etc. şi prin aceasta are un efect direct asupra dezvoltării pomilor, producţiei şi calităţii acesteia (G. Grădinariu, 1994).
În prezent se folosesc două sisteme de întreșinere a solului:

  • înierbarea intervalelor dintre rânduri (sau ogorul verde) este cea mai indicată metodă deoarece stratul de iarbă protejează solul împotriva eroziunii, scade procentul apei pierdută prin evaporare, iarba cosită se lasă pe teren având rol de mulci și în același timp îmbogățește structura solului, se elimină costul cu lucrările de arat etc. Este o metodă foarte folosită în țările dezvoltate dar folosită puțin la noi din motive ce țin de lipsa de cunoștiințelor specifice a actulilor specialiști și a rezistenței acestora de a recționa la metode noi pentru ei.
  • ogor negru (lucrat) este o metodă ce ridică costul total al producției care nu se justifică neaducând beneficii semnificative plantațiilor și în timp strică structura solului prin treceri inutile pe treren cu utilaje grele. Pe terenuri în pantă duce la o eroziune accelerată a solului.

Pe terenurile înierbate se poate ierbicida o bandă cu o lățime de 1-2 merti pe răndurile de pomi pentru a avea un teren curat ce ne ajută să strângem fructele căzute.
Se mai poate folosi și sistemul de acoperire al solului cu mulci organic (iarbă, paie, rumeguş neutru etc.)  sau anorganic (folii, materiale textile etc.). dar această metodă se justifică numai la culturile superintensive.

Fertilizarea plantaţiilor de măr
La înființarea plantației este necesară o cartare agrochimică a solului pentru a observa aprovizionarea în elemente nutritive. Administrarea îngrășămintelor trebuie făcută ținând cont de rezultatele cartării. În plantaţiile tinere de măr, pe un sol bine aprovizionat,  dozele de îngrăşăminte ce se aplică trebuie să fie moderate sau chiar pot lipsi. Dacă solul este mai sărac se pot administra doze de circa 80 kg N, 60 kg P2O5 şi 40 kg K2O s.a/ha. Odată la 2-3 ani se va administra 20-30 t/ha gunoi de grajd.
În plantaţiile pe rod se vor administra 30-40 t/ha gunoi de grajd odată a 3-4 ani, iar anual 100-150 kg N, 60-100 kg P2O5 şi 60-80 kg K2O la hectar, funcţie de fertilitatea solului, încărcătura de rod, vârsta pomilor etc.
Cantitatea de azot trebuie corelată cu nivelul unidității din sol deoarece azotul duce la un consum mai ridicat de apă.
Diferenţierea mugurilor de rod este influenţată net de disponibilităţile de azot în perioada iunie-septembrie a anului precedent.
Pe lângă aplicarea de îngrășămibte în sol se mai pot aplica și fertilizări foliare cu rezultate extraordinare.

Irigarea plantaţiilor
Măul are rezultate foarte bune daca irigarea se face cu cantități mici dar de mai multe ori decât 1-2 udări anuale cu norme mari de udare. Din acest motiv, irigarea localizată prin picurare dă cele mai bune rezultate și de asemenea reduce pierderile de apă.

Îngrijirea recoltelor
O lucrare foarte importantă în plantațiile de măr este normarea încărcăturii de rod. Această operațiune presupune reducerea numărului de inflorescențe sau plante tinere în cazul în care sunt prea numerose.
În cultură există soiuri care îşi autoreglează singure încărcătura de rod, prin căderea fiziologică şi la care nu trebuie intervenit decât prin tăieri.
Daca nu se efectuează normarea, mărul este foarte predispus la fenomenul de alternanță a rodirii (rodeste doar o dată la 2 ani), si de asemenea vom avea fructe mici fără prea mare valoare comercială.
Rărirea poate fi manuală, mecanică sau chimică.
Prevenirea căderii fructelor înainte de recoltare.
Datorită unor probleme genetice, mărul poate să piardă cu 2-3 săptămâni inainte de recoltare până la 20-30% din cantitatea totală de mere. Acest fenomen se poate datora acumulării în exces a acetilenei sau o scădere a auxinei din plante. Acest fenomen se poate reduce prin aplicarea de substanțe hormonale.

Recoltarea
Merele își continuă maturarea și după ce au fost recoltate și din acest motiv se recoltează la maturitatea optimă de consum. Fructele soiurilor de vară sunt cele mai perisabile și trebuie asigurată o desfacere rapidă.
Mărul este un fruct foarte sensibil la lovire și de aceea recoltatul se face cu mare grijă având grijă să nu apăsăm prea tare pe măr în timp ce îl detașăm de pe plantă. Foarte important este tehnica de recoltat. La noi se practică recoltatul în găleți sau saci de recoltat dar aceste metode duc la o lovire inevitabilă a fructelor ceea ce declasează producția și scade foarte mult perioada de păstrare a fructelor. Cea mai eficientă de metodă de recoltat care pe lângă protejarea fructelor de loviri asigură și o viteză mai mare de recoltat este folosirea rucsacilor de tip găleată cu capăt din pânză fără fund. Rucsacii se prind cu hamuri la nivelul pieptului și permite recoltarea cu ambele mâini. Acesti rucsaci pot fi confecționați din metal sau material plastic care este căptușit pe interior. În loc de fund are un tub cilindric textil a cărei extremitate bazală se ridică și se prinde cu ajutorul unor cârlige. Când rucsacul se umple cu fructe, se desprind cu grijă cârligele care prind materialul textil iar acesta se așează pe fundul paletului de recoltare și se lasă merele să alunece ușor din rucsac în palet fără a vătăma fructele.

 

COMBATEREA BOLILOR ŞI DĂUNĂTORILOR MĂRULUI

Mărul este specia pomicolă cea mai atacată de boli și dăunători având peste 80 de boli și peste 60 de dăunători. Motiv pentru care se efectuează un număr foarte mare de tratamente chimice.
În perioada repaosului vegetativ se fac 3 tratamente iar în perioada de vegetație numărul tratamentelor ajungând până la 8-9.
Metodele bio si ecologice din păcate încă nu pot să aibă rezultate prea bune.Tab. 1 
Schema de combatere a bolilor și dăunătorilor mărului
 (prof. Univ. Dr. Gică Grădinariu, 2002)

 

Nr. crt.

Fenofaza (luna)

Boli şi dăunători de combătut

Fungicidul şi/sau insecticidul recomandat

Observaţii

0

1

2

3

4

1

Dezmugurit (martie) Păduchele din San José (Quadraspidiotus perniciosus) ouă de afide, acarieni Oleoekalux (1,5%);
Oleocarbetox 37 (3%); Polisulfură de bariu (6%)
Tratamentul se va efectua unde este rezervă biologică, pe timp liniştit, fără vânt sau ploaie

2

Înfrunzirea mugurilor florali (aprilie, decada II) Rapăn
(Venturia inaequalis)
Focul bacterian
(Erwinia amylovora)
Turdacupral (0,5%);
Zeamă bordeleză (0,5%); Champion 50 WP (0,2%)
Făinare
(Podosphera leucotricha)
Sulf muiabil (0,7%);
Kumulus 80 S (0,3%); Bumper 250 EC (0,03%); Microthiol (0,3%)
Ouă de acarieni, afide US 1 (1,5%); Apollo (0,04%):
Păduchele din San José
(Quadraspidiotus perniciosus); molia pieliţei fructelor; insecte minatoare
Fastac (0,02%); Diazol 60 EC (0,15%); Chinmix5 SC (0,03%)

3

Înfoierea corolei, buton roz (aprilie, decada III) Rapăn
(Venturia inaequalis)
Folpan 50 WP (0,2%)
Dithane M 45 (0,2%)
Delan 750 SC (0,05 %); Merpan 50 (0,25%)
Fungicidele sistemice (Rubigan, Systhane, Anvil, Vectra, Punch, Score, etc) au acţiune impotriva rapănului şi a făinării, dar remanenţa lor este de numai 7 zile.
Score 250 EC (0,01%); Systhane 12 EC (0,04%); Anvil 5 SC (0,06%); Rubigan12 EC (0,04%)
Făinare
(Podosphera leucotricha)
Sulf muiabil (0,7%);
Kumulus 80 S (0,3%)
Bumper 250 EC (0,03%)
Insecte minatoare,
Defoliatoare
Decis 2,5 EC (0,03%); Chinmix5 SC (0,03%); Diazol 60 EC (0,15%); Sumi-alpha 2,5 EC (0,04 %); Fastac (0,02%) Numai dacă în anul precedent a fost atac şi se înregistrează capturi în capcane.

4

Începutul scuturării petalelor (aprilie-mai) Rapăn
(Venturia inaequalis)
Fungicide de contact (Idem T3); Fungicide sistemice+fungicide de contact
Sau fungicidele sistemice complexe: Atemi C (0,1%); Systhane CPU (0,1%); Shavit 71,5 F (0,2%); Folicur M 50 WP (0,075%); Stroby DF (0,01%)
Dacă regimul de precipitaţii este mai bogat şi condiţiile sunt favorabile infecţiei.
Făinare
(Podosphera leucotricha)
Bumper 250 EC (0,03%)
Karathane LC (0,1 %)
Kumulus 80 S (0,3 %)
Shavit 250 EC (0,05 %)
Insecte minatoare(L. blancardella, L. scitella),
Defoliatoare(Limantria dispar, Hedia nubiferana),
Viespea fructelor
(Haplocampa testudinea)
Zolone 35 EC (0,25%)
Chinmix5 SC (0,03%)
Diazol 60 EC (0,15%)
Sumi-alpha 2,5 EC (0,04%)
Insecticidul trebuie să fie selectiv pentru albine şi cu toxicitate redusă.

5

Fruct de mărimea unei alune, diametrul de cca. 1 cm (mai) Rapăn
(Venturia inaequalis)
Făinare
(Podosphera leucotricha)
Fungicide sistemice complexe:
Atemi C (0,1%); Systhane CPU (0,1%)
Stroby DF (0,01 %)
Fungicide sistemice:
Systhane 12 EC (0,04%)
Vectra 10 SC (0,03%)
Score 250 EC (0,01%)
Rubigan 12 EC (0,04%)
Fungicide de contact:
Folpan 50 WP (0,2%)
Dithane M 45 (0,2%)
Merpan 50 (0,25%)
Fungicide antioidice:
Bumper 250 EC (0,03%)
Karathane LC (0,1%)
Kumulus 80 S (0,3%)
Shavit 250 EC (0,05%)
Dacă plouă se recomandă un produs sistemic + unul de contact.
Insecte minatoare,
Defoliatoare,
Viespea fructelor
(Haplocampa testudinea)
Zolone 35 EC (0,25%)
Fastac 10 EC (0,015%)
Chinmix5 SC (0,03%)
Diazol 60 EC (0,15%)
Sumi-alpha 2,5 EC (0,04%)

6

Fruct cu diametrul de 2-2,5 cm (iunie) Rapăn (Venturia inaequalis)
Făinare
(Podosphera leucotricha)
Idem, tratamentul 5
Păduchele din San José
(Quadraspidiotus perniciosus)
viermele merelor
(Cydia pomonella)
insecte minatoare,
defoliatoare, afide
Fastac 10 EC (0,015%)
Sumi-alpha 2,5 EC (0,04 %)
Sinoratox R 35 (0,15%)
Diazol 60 EC (0,15%)
Chinmix5 SC (0,03%)
Decis 2,5 EC (0,03%)

7

Fruct cu diametrul de 2,5-3,5 cm (iunie) Rapăn
(Venturia inaequalis)
Folpan 50 WP (0,2%)
Captadin 50 PU (0,25%)
Merpan 50 (0,25%)
Mancozeb 80 WP (0,2%)
Dithane M 45 (0,2%)
Vondozeb 80 WP (0,2%)
Făinare
(Podosphera leucotricha)
Karathane LC (0,1%)
Kumulus 80 S (0,3%)
Microthiol special (0,3%)
Bumper 250 EC (0,03%)
Shavit 250 EC (0,05%)
Păduchele din San José
(Quadraspidiotus perniciosus)
viermele merelor
(Cydia pomonella)
păduchele lânos
(Eriosoma lanigerum)
Ecalux S (0,1%)
Carbetox 37 EC (0,5%)
Reldan 40 EC (0,15%)
Ultracid 20 EC (0,2%)
Pirinex EC (0,2%)
Numai dacă nu s-a făcut tratament cu Oleoekalux şi este rezervă de păduchele din San José sau păduchele lânos.

8

Fruct la jumătate din mărimea naturală normală
(iulie)
Rapăn
(Venturia inaequalis)
Merpan 50 (0,25%)
Dithane M 45 (0,2%)
Folpan 50 WP (0,2%)
Polyram DF (0,25%)
Sancozeb 80 WP (0,20%); Vondozeb 80 WP (0,2 %)
Captadin 50 PU (0,25%)
Tratament preventiv pentru infecţiile pe fructe sau stoparea infecţiilor secundare (prin conidii).
Făinare
(Podosphera leucotricha
Bumper 250 EC (0,03%)
Karathane LC (0,1%)
Afugan CE (0,1%)
Kumulus 80 S (0,3%)
Numai la soiurile sensibile la făinare.
viermele merelor, G2
(Cydia pomonella)
Fastac 10 EC (0,015%)
Diazol 60 EC (0,15%)
Dacă este rezervă biologic
Insecte minatoare
(Phyllonorycter blancardella, Phyllonorycter conylifoliella)
Sumi-alpha 2,5 EC (0,04 %);
Chinmix5 SC (0,03%)
Decis 2,5 EC (0,03%)
Acarieni
(Panonychus ulmi, Tetranychus urticae)
Neoron 500 Ec (0,1%)
Kelthane 18,5 (0,2%)
Omite 57 EC (0,1%)
Mitac 20 EC (0,3%)
Danirum (0,06%)
-dacă sunt numai adulţi
-dacă sunt prezente toate formele (ouă, forme mobile)

9

Fructul la ¾ din mărimea normală (iulie-august) Rapăn
(Venturia inaequalis)
Merpan 50 (0,25%)
Dithane M 45 (0,2%)
Folpan 50 WP (0,2%)
Polyram DF (0,25%)
Sancozeb 80 WP (0,20%)
Vondozeb 80 WP (0,2%)
Captadin 50 PU (0,25%)
Făinare
(Podosphera leucotricha)
Bumper 250 EC (0,03%)
Karathane LC (0,1%)
Afugan CE (0,1%)
Kumulus 80 S (0,3%)
Păduchele din San José, G2 (Quadraspidiotus perniciosus); viermele merelor, G2 (Cydia pomonella);păduchele lânos(Eriosoma lanigerum) Insecte minatoare(Phyllonorycter blancardella, Phyllonorycter conylifolielladefoliatoare Ekalux S (0,1%)
Pyrinex 48 EC (0,2%)
Carbetox 37 EC (0,5 %)
Ultracid 20 EC (0,2%)
Reldan 40 EC (0,15%)
Acarieni
(Panonychus ulmi, Tetranychus urticae)
 Neoron 500 Ec (0,1%)
Kelthane 18,5 (0,2%)
Omite 57 EC (0,1%)
Mitac 20 EC (0,3%)
Danirum (0,06%)

10

La 10-14 zile de la tratamentul 11 (la avertizare) -rapăn
-făinare
-monilioză
Dithane M 45 (0,2%)
Merpan 50 WP (0,25%)
-cu respectarea timpului de pauză
-păduchele din San José
-insecte minatoare
-insecte defoliatoare
Pirinex 48 CE (0,2%)
Reldan 40 EC (0,15%)
Ekalux S (0,1%)
-cu respectarea timpului de pauză

11

La 14 zile
de la tratamentul 12 (la avertizare)
-rapăn
-făinare
-monilioză
Merpan 50 WP (0,25%)
Dithane M 45 (0,2%)
-cu respectarea timpului de pauză
-păduchele din San José Decis 2,5 EC (0,05%)

2

După căderea frunzelor -boli de scoarţă şi lemn Zeamă bordeleză (0,75-1%); Turdacupral 50 PU (0,5%)

 

 

Soiuri de mere bune de consum si usor de cultivat

GAIA, GEMINI, Renoir, Smeralda, FUJION sunt soiuri de mere BUNE PENTRU CONSUM si usor de administrat pentru cultivator.

SOIURILE inovatoare apartin Consortiului VIVAISTI – CIV

Rezultatul a ani de cercetare si experimentare, merele prezentate de CIV sunt rezistente la rapan, cea mai frecventa boala in livezile din Italia si din intreaga lume. Aceasta este una din caracteristicile care face posibila mentinerea impactului asupra mediului la un nivel minim atunci cand cultivam aceste soiuri. Gustul lor dulce si puternic, de asemenea, se potriveste perfect preferintele organoleptice ale consumatorilor de astazi.

La Interpoma, targul international dedicat cresterii, depozitarii si comercializarii merelor (Bolzano, 4-6 noiembrie), Consorziul Italian Vivaisti – CIV a prezentat o noua serie de soiuri de mere care combina calitatile organoleptice optime cu rezistenta naturala excelenta. Aceasta gama este garantata pentru a satisface cerintele diferite in ceea ce priveste caracteristicile fructelor si a perioadelor de maturitate, se adapteaza bine la diferitele conditii de crestere si poate fi cultivat alaturi de soiurile traditionale. Caracteristicile pomilor faciliteaza munca cultivatorului si maximizeaza profitabilitatea.

Cele cinci noi soiuri – avand în vedere numele Gaia, Gemeni, Renoir, Smeralda şi Fujion – au trecut cu succes stadiul experimental si sunt gata pentru comercializare. Scopul principal pentru programul de cercetare al centrului CIV a fost de a gasi soiuri cu un fel de gust placut si intens care satisface cererea de pe piata.

“Chiar de la infiintarea sa – explica presedintele CIV Mauro Grossi – activitatile Consortiului Italian Vivaisti au fost indreptate spre crearea de soiuri rezistente care sa respecte mediul, care sa necesite cheltuieli mai putine, si sa fie sustenabile economic, pentru ca am fost constienti de faptul ca producatorii doresc culturi de mere eficiente si usor de intretinut.”

“Soiurile prezentate acum – spune amelioratorul Michelangelo – sunt rezultatul multor ani de cercetare. Ele sunt genetic noi, nu mutatii de alte soiuri. Ce le face sa fie speciale este faptul ca ele sunt simultan rezistente la rapan si, de asemenea, cu gust dulce; soiurilor existente rezistente la rapan sunt aproape toate cu gust amar, si, prin urmare, si mai putin populare pentru majoritatea consumatorilor.”

Sursa: Silvia Arcangeli CIV Biroul de presa c / o Fruitecom

Consorzio Italiano Vivaisti – CIV este liderul italian în domeniul inovatiei, precum si producerea de materiale de inmultire certificat. Formata in 1983, CIV este situata in San Giuseppe di Comacchio, in provincia Ferrara, si se compune din trei pepiniere de conducere: Vivai Mazzoni, Salvi Vivai şi Tagliani Vivai.

In fiecare an, cele trei pepiniere produc in total aproximativ 5 milioane de portaltoi, 3,5 milioane de meri, peri si samburoase, 150 de milioane de stoloni de capsuni si 2 milioane de material saditor de sparanghel.

CIV este membru fondator al DCI, o asociatie globala a pepinierelor care promoveaza schimbul, evaluarea si comercializarea de noi soiuri de fructe la nivel mondial in principalele zone producatoare. Rubens ® şi Modi ® sunt doua dintre cele mai de succes produse dezvoltate de centrul de cercetare CIV.

Share this:

  • Semne de carte

  • Lasă un răspuns

    Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile necesare sunt marcate *

    Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>


    Parent page: Pomicultura
    Free Web Hosting